Partiomerkit ja niiden paikat

Huivimerkki

Huivimerkkinä on punainen vihkiristi keltaisella pohjalla. Huivimerkin saa annettuaan partiolupauksen. Vihkiristi on käytössä myös veljeslippukunnillamme, Kaarinan Ristiritareilla punainen vihkiristi valkoisella pohjalla ja Mustavuoren Sisseillä musta vihkiristi keltaisella pohjalla. Merkin etäisyys huivin reunasta on n. 1 cm. Huivin laskoksen leveys on n. 1 vaaksa.

Hihamerkki

Paikkakuntatunnuksena käytetään Kaarina-merkkiä, joka tulee vasempaan hihaan n. 1 cm päähän hihan yläosasta. Paikkakuntatunnuksen alle (n. 3cm) tulee Lounais-Suomen Partiopiirin merkki. Tämän alle tulee violetin värinen partiopoikien lupauksenantomerkki. Tyttöjen lupauksenantomerkki tulee oikeaan taskuun. Lupausmerkit partiolainen saa antaessaan partiolupauksen. Paikkakuntamerkin voi ostaa partiokaupasta.

Historiaa ja käytäntöä

Partiolaiset erottuvat muusta kansasta tietysti korrektista ja kohteliasta käyttäytymisestä että partio puvusta.

Partiopuvun historia ulottuu pitkälle partion syntyjuurille. Partioliikkeen perustaja Robert S. Baden Powell oli armeijan leivissä ja luonnollisesti toi mukanaan partioon säväyksen militaristisia toimintamalleja – kuria ja järjestystä – näin partiopukuunkin yhdistyi osaltaan hivenen sotilaallista pukeutumistyyliä. Pukeutumisella partiolainen erottautuu muista ja samalla tuntee kuuluvansa johonkin erityiseen ryhmään. Baden Powell kirjassaan Ohjeita partiojohtajalle korostaa “ettei partiopukuun ole pakko kenenkään partiolaisen pukeutua, vaan pääasia on että hän on sydämestään mukana toiminnassa.“ Hän jatkaa… “Kuitenkin tosiasia on että harva jättää puvun hankkimatta, sillä yhteishenki ja samaan ryhmään kuulumisen henki pakottaa pojan hankkimaan puvun.“

Alkuperäiset partiopuvut Englannissa olivat väriltään ruskeita, tuon kaltaisia pukuja käytetään joissakin suomalaisissakin lippukunnissa perinteitä vaalien. Suomessa Suomen partiolaiset ovat valinneet
tummansinisen edestä napitettavan puvun viralliseksi partiopuvukseen, joka uudistuksen myötä on hieman muuttunut.

Seikkailijat ja heitä vanhemmat

Seikkailijat käyttävät partiopaitaa. Vartionjohtajan partiopaidassa vasemman taskun laskoksia reunustaa valkoinen/hopeinen kanttinauha. Vartionjohtajan apulaisella kanttinauha on vain vasemman taskun uloimmassa laskoksessa. Venekuntalaiset käyttävät sinistä pillinarua. Vartionjohtaja ja hänen apulaisensa käyttävät mustaa pillinarua.

 • partiohuivi
 • KLY:n partiopaita
 • tummansiniset (mielellään suorat puvun) housut / hame
 • tummansiniset sukat / sukkahousut
 • siniset / mustat kengät
 • jollalakki
 • valkoiset käsineet (jos ei ole omia, lippukunnalta saa lainaksi)

Sudenpennut

Sudenpennulla on useita vaihtoehtoja pukeutuessaan partiopukuun. Sudenpentu voi käyttää perinteiseen tapaan tummansinistä collegea tai vaihtoehtoisesti myös partiopaitaa. Pääasia on, että kaikki lippukunnan sudenpennut ovat pukeutuneet yhdenmukaisesti.

 

Virallista partioasua sudenpennut käyttävät kuten muutkin – kaikissa partiotilaisuuksissa!

 • partiohuivi
 • tummansininen villapaita / college
 • tummansiniset housut / hame
 • tummansiniset sukat / sukkahousut
 • siniset / mustat kengät (ruskeat)
 • väiski (jos ei ole omaa, lippukunnalta saa lainaksi, jollalakki vasta venekuntalaisena)
 • valkoiset käsineet (jos ei ole omia, lippukunnalta saa lainaksi)

Merkit

Suomalaiseen partiopukuun kuuluu metallisia ja kankaisia tunnus-, suoritus-, harrastus-, arvo- ja ansiomerkkejä. Ulkolaisista partiolaisista merkkimme tuntuvat hieman patriotisilta kun olemme esimerkiksi käyttäneet ensimmäisen luokan merkissä kultaista Suomen leijonaa partioliljan päällä. Useasti partiomerkit muualla maailmassa ovat vain kankaisia merkkejä joita ommellaan pukuun. Toki meilläkin on kankaisia merkkejä. Suomalaiset metalliset partiomerkit ovat erittäin suosittuja kansainvälisillä leireillä, ulkolaiset partiolaiset haluavat useasti vaihtaa merkkejämme heidän vastaaviin. Mielestäni ulkolaiset partiolaiset ovat oikeassa, merkkimme Suomessa ovat todella upeat ja niitä on ylpeys kantaa.

Seuraavaksi tutustumme muutamiin partiolaisten tunnuksiin ja Suomen Partiolaisten ansiomerkkeihin. Lopuksi katsomme Linnanyrjänien omia ansiomerkkejä.

 

 

 

Pillinaru

Pillinaru kertoo kantajansa tehtävästä lippukunnassa. Venekuntalaisella on sininen pillinaru, kun taas venekunnanjohtajan pillinaru on väriltään musta. Laumanjohtajien ja vaeltajien pillinaru on vihreä. PJ-peruskurssin suorittanut kantaa valkoista pillinarua.

Venekunnanjohtajan ja venekunnanvarajohtajan merkki

Venekunnanjohtajalla on puvun vasemman taskun laskoksen kummallakin reunalla merkkinä yhteensä kaksi hopeanauhaa. Venekunnanvarajohtajalla on yksi hopeinen nauha merkkinä vasemman taskun laskoksen vasemmassa reunassa.

Luokkamerkit

Merkki annetaan partiolaiselle joka hallitsee ko. luokkaan kuuluvat tiedot ja taidot.

III lk:n merkki
III lk:n merkki
II lk:n merkki
II lk:n merkki
I lk:n merkki
I lk:n merkki

Partiojohtajamerkki


Partiojohtaja merkissä on kuvattuna heraldinen lilja jonka päällikkeenä kullattu Suomen leijona. Liljaa ympäröi kuusenhavu seppele. Partio johtaja merkkiä voi kantaa partiolainen, joka on suorittanut partiojohtajaperuskurssin sekä hakenut partiojohtajan valtakirjan. Lisäksi partiojohtajan tunnukseen kuuluu nahkainen Osmonsolmu huivissa sekä valkoinen pillinaru.

Mannerheim-solki II lk ja I lk


Mannerheim-soljessa on kuvattuna jalkajousi, jonka päällikkeenä on alhaalla M-kirjain ja sen alla heraldinen ruusu. Jousta ympäröi tammenlehväseppele. Merkki on hopeanvärinen. I lk:n Mannerheim-soljen jousi on kullattu.

II luokan solki voidaan myöntää partiolaiselle joka on partio ja muussa toimissaan on toteuttanut partioaatetta ja toiminut ansiokkaasti ja innostuneesti partiotehtävissä. Myöntämisen edellytyksenä on, että asianomainen hallitsee I luokan tiedot ja taidot sekä on täyttänyt 18 vuotta.

I luokan solki voidaan myöntää partio ja muussa toiminnassa erityisesti kunnostautuneelle partiolaiselle, joka on noudattanut elämässään partioihanteita. Lisäksi edellytyksenä on pääsääntöisesti että henkilö on saanut II luokan soljen ja on täyttänyt 22 vuotta.

Lippukuntamme ansiomerkit:


Kuusiston Linnanyrjänäin pienoisrintamerkki jossa on kuvattu lippukunnan lipussa oleva linna-aihe. Merkkiä on kolme eri astetta:

Pronssinen ansiomerkki KLY

Jaetaan Lippukunnan jäsenelle, joka on ollut vähintään viisi vuotta lippukunnan toiminnassa aktiivisesti mukana ja kunnostautunut venekunnanjohtajana tai erittäin kunnostautuneelle partiolaiselle.

Hopeinen ansiomerkki KLY

Jaetaan lippukunnan jäsenelle, joka on toiminut vähintään kolme vuotta johtajatehtävissä tai vaeltajana ja on ansioitunut partiojohtajana tai erittäin ansioitunut vaeltajana.

Kultainen ansiomerkki KLY

Jaetaan lippukunnan jäsenelle, joka on toiminut aktiivisesti ja ansiokkaasti partiojohtajana noin kymmenen vuoden ajan tai partiolaiselle, joka on pitkään ansiokkaasti ollut mukana lippukunnan toiminnassa.

Lisätietoa merkeistä ja partiopuvusta sekä niiden käytöstä löydät SP:n puku- ja merkkioppaasta. Sivulla esitetyt tekstit ja kuvat ovat osittain sieltä enemmän tai vähemmän lainattuja.